آنها شادی می فروختند، اما

به گزارش اجاره مرکزی در بین خیلی از مشاغل امروزی برخی شغل ها برای مشتریان خود شادی به ارمغان می آورند و بطور قطع شادی خریدار منجر به شادی فروشنده هم می شود.
شادی آنها ناشی از چیزهایی است که خلق می کنند و می دانند که هم دل خودشان و هم دل خریدارشان را شاد می کند. شاید این شغل، به سبب سروکار با مواد شیمیایی برای تولید یک کالا کمی دشوار به نظر برسد، اما از خیلی از حرفه های دیگر خصوصا به این علت که صاحبان این شغل عمدتا برای خودشان کار می کند و به قولی آقابالاسر ندارند بهتر است و یکنواختی که برخی کارگران و کارمندان با آن درگیرند، را هم ندارد.
اینها را یک سازنده و تعمیرکار طلا و جواهر در بازار ساوه می گوید.
“محمد رنجبر” که کار طلاسازی را در تهران شروع کرده و بعد از کسب تجربه دو ساله، به ساوه آمده است، در ابتدا کار تعمیرات طلا را انجام داده و بعد از مدت کوتاهی مبادرت به ساخت طلا می کند و حالا سالیان متمادی است که به این حرفه اشتغال دارد.
وی به ساخت انواع پلاک طلا، نیم ست طلا با دستگاه لیزر و حکاکی و ری گیری و تعمیرات و آبکاری در کارگاه خود اشاره نمود و اظهار داشت: طلاسازی شامل رشته هایی نظیر تعمیرات، ساخت طلا(شامل هنر دست، ریخته گری، لیزر، توخالی سازی، النگو، زنجیر بافی)، آبکاری، مخراج کاری، تراش زنی و ری گیری است که فرایند ساخت و انجام کار در هر کدام متفاوت می باشد و تمامی درخواست های مشتری پذیرفته و سفارشات آنها ایجاد می شود.
وی در گفتگو با ایسنا، اظهار نمود: معمولا تمامی مراحل ساخت طلا و جواهر را در کارگاه انجام می دهیم و به ندرت بعضی از کارهایی که احتیاج به پرینت سه بعدی و ریخته گری دارند(نیاز به دستگاههای پیشرفته تر است) در کارگاه خود انجام نمی دهیم و از همکاران دراین زمینه کمک می گیریم.
رنجبر در ادامه از انجام عیارسنجی طلا که توسط آزمایشگاه مستقر در کارگاهش بعنوان دیگر خدماتی که به طلافروشان عرضه می شود نام برد و توضیح داد: جابجایی طلا بین طلافروش و سازنده و بنکدار به صورت متفرقه در چارچوب طلای دست دوم(شامل النگو و سرویس و انگشترو… )، صورت نمی گیرد بلکه باید طلای متفرقه یا همان دست دوم ذوب و همگن شود، سپس عیار آن بعد از انجام سه مرحله آزمایش ری گیری با ثبت عیار و کد ذوب(انگ) در سیستم اعلام گویا ثبت و مشخص شود. شمش آب شده و عیار اعلام شده از راه انجام آزمایش، مبنای معامله و تعویض بین فعالان این صنف همچون سازندگان و بنکداران و ویترین داران است.
وی به مشکلات پیش روی کارگاه های ساخت طلا اشاره نمود و نوسانات قیمت طلا، تجهیزات و عدم موجود بودن برخی نیازهای ساخت طلا را از عمده ترین مشکلات برشمرد و اضافه کرد: بعنوان مثال برای سفید کردن طلا از آب رادیوم استفاده می شود. در سال ۱۳۹۶ آب رادیوم ۳۶۰ تا ۴۵۰ هزار تومان برپایه برند محلول خریداری می شد و مورد استفاده قرار می گرفت ولی الان این محلول آبکاری بین ۳۶ میلیون تا ۵۰ میلیون تومان در بازار عرضه می شود که این افزایش چشم گیر قیمت به سبب افزایش قیمت انس رادیوم و تحریم هاست. شرکتهای خارجی با ایران کار نمی کنند و این ماده با واسطه تهیه می شود که فرایند طولانی که در این میان رقم می خورد و در نهایت افزایش شدید قیمت این ماده رقم خورده است.
ایشان در ادامه به نوسانات قیمت طلا هم اشاره نمود و اظهار داشت: طلا برای سازنده ماده اولیه تولید محصول است و زیورآلات ساخته شده با این ماده اولیه به مشتری عرضه می شود، پس ماده اولیه ای که مصرف شده باید جایگزین شود. نوسانات قیمت طلا گاها به ضرر سازندگان تمام می شود و اجرت و سود کار ساخته شده را ناچیز می کند. چونکه برای مثال، قیمت طلایی که یک روز با قیمت یا به قول طلافروش ها با مظنه پائین ساخته شده بعد از فروش یک دفعه افزایش می یابد و سازندگان باید به مراتب با مظنه بالاتری طلای جدید(مواد اولیه) را جایگزین طلای ساخته و فروخته شده کنند و این نوسانات قیمتی یا نوسانات مظنه طلا، ثبات بازار را تحت الشعاع قرار می دهد.
این سازنده طلا در ادامه اظهار داشت: نوسانات بازار طلا پیشبینی ها برای خرید طلا بعنوان مواد اولیه اصلی نزد سازنده را مختل کرده است و یک طلاساز تکلیف خویش را با بازار برای خرید طلا جهت ساخت نمی داند چون که هر روز یک قیمت یا مظنه اعلام می شود.
وی در مورد محاسبه اجرت طلا هم اظهار داشت: اجرت طلا برپایه کسر کار(میزان طلای از دست رفته حین ساخت) و میزان کاری که در ساخت یک قطعه طلا انجام می شود محاسبه شده و از مشتری دریافت می شود. ناگفته نماند اجرت کار تیراژ با کار سفارشی متفاوت می باشد، چون که در کار تیراژ قالب سازی و تهیه زیرساخت های تولید یک قطعه طلا تنها یک مرتبه انجام می شود اما در کار سفارشی برای ساخت هر قطعه طلا باید طراحی و قالب سازی متفاوتی در نظر گرفته شود، بر این اساس میزان اجرت در کار تیراژی با سفارشی کاملا متفاوت می باشد.
ایشان در ادامه به بازار کار طلاسازی در این روزها اشاره نمود و اضافه کرد: نوسانات قیمت طلا بازار کار طلاسازی را تحت الشعاع قرار داده است. رونق بازار طلاسازی به میزان خرید مردم از طلافروشی ها بستگی دارد و اگر مردم توانایی خرید طلا در طلافروشی ها را داشته باشند بطور قطع طلا فروشان و بنکداران برای سفارش ساخت طلا رجوع می کنند، اما در طول سالهای اخیر توان خرید طلا از جانب مردم کاهش محسوسی داشته است، حتی بعضی از همکاران طلاساز بنده در طول سه سال قبل مبادرت به جمع آوری کارگاه طلاسازی خود کردند چون که میزان رجوع مردم برای سفارش ساخت طلا به شدت کاهش یافته است.
رنجبر با اعلان اینکه فروش طلای دست دوم یا طلای متفرقه از دیگر عوامل رکود در بازار خرید طلای نو و سفارشی است، اضافه کرد: رونق فروش طلای دست دوم باعث افت در تولید این کالای زینتی می شود. معمولا مشتریان انگیزه بیشتری برای خرید طلای دست دوم به منظور پس انداز و عدم پرداخت اجرت دارند. الان می توان گفت قسمت اعظمی از فروش طلا در بازار ساوه را طلای دست دوم تشکیل داده است چون که هم برای فروشنده و هم برای خریدار مقرون به صرفه است. فروشنده سود خویش را (هفت درصد قانونی و دو درصد هم بابت خرید پائین تر از مشتری) از فروش طلای دست دوم کسب کرده و بدون صدور فاکتور ۹ درصد سود دریافت می کند. خریدار هم هزینه اجرت نمی پردازد.
وی به صدمه های اقتصادی شیوع کروناویروس بر بازار طلا هم اشاره کرد: نبود جشن ها و مراسم عروسی و همینطور مشکلات اقتصادی که این روزها مردم با آن درگیر هستند صدمه جدی به بازار طلا وارد کرده و میزان رجوع مشتریان برای خرید طلا را کاهش داده است.
او به سطح درآمد طلاسازان در مقایسه با طلافروشان هم اشاره نمود و اظهار داشت: میزان درآمد طلاسازان یا طلافروشان بستگی به میزان طلای موجود در ویترین طلافروشی دارد. طبیعی است که اگر یک طلافروش مثلا ۱۰ کیلو طلا در ویترین برای عرضه به مشتری داشته باشد به نسبت درآمد بیشتری از یک طلاساز دارد که کل سرمایه اش یک کیلو طلاست، از طرفی شرکتهای تولید طلا که به صورت عمده فروش می کنند، به مراتب درآمد بیشتری نسبت به یک طلافروش حتی با ویترین بالای چندین کیلویی طلا دارند.
این طلاساز یکی از مشقات این کار را استفاده از موادشیمیایی نظیر اسیدها و مواد آبکاری شده دانست و اظهار داشت: سروکار طلاساز با اسیدهایی نظیر اسید سولفوریک و اسید نیتریک و کادمیوم انواع شوره(اسید خشک) برای از بین بردن جرم ها و سیاهی حین ساخت و مواد آبکاری جهت تغییر رنگ و جلاست.
وی به رضایت خود از شغل طلاسازی هم اشاره نمود و اضافه کرد: کار طلاسازی یکنواخت نیست و به سبب تنوع در ساخت انواع قطعات طلا، لذت بخش است، از طرفی شادمانی مشتری از کاری که سفارش داده و مطابق سلیقه او انجام شده برای یک طلاساز لذت دارد. کار طلاسازی بگونه ای است که مردم اکثرا در مناسبت های جشن و شادی به سراغ ما می آیند و همواره روحیه شاد و مفرحی دارند و شادمانی آنان با دیدن طلای ساخته شده دلخواهشان چند برابر می شود که برای ما هم لذت بخش است و من اگر می خواستم از ابتدا شغلی را برای خود انتخاب کنم بازهم به سراغ طلاسازی می رفتم.

منبع: