اجاره: مرکزی مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی های کشاورزی باغبانی ایران اظهار داشت: در انجمن انجیر ایران ۱۵۰ هزار نهال دیم سازگار با محیط وجود دارد که آماده عرضه به استانهای سازگار با تولید انجیر است.
کمال یدالهی روز چهارشنبه ۱۰ شهریور در نشست هم اندیشی تشکل های بخش کشاورزی اظهار نمود: تنها به دنبال عرضه خدمت به مردم و باغداران هستیم تا آنها بتوانند به ما اعتماد کنند. تنها مشکل تعاونی ها عدم اعتماد مردم به آنهاست و لازم است که تعاونی ها در جهت جلب اعتماد مردم گام بردارند.
وی اضافه کرد: تا وقتی که دولت خدمات مجانی به مردم و باغداران عرضه می دهد، حرکت به سمت تعاونی ها انجام نخواهد شد، کار باید به تعاونی ها سپرده شود تا تعاونی ها هم پویا عمل کنند. عدم تعیین اعضای هیئت مدیره درست و مناسب از دیگر مشکل تعاونی ها است بنابراین باید کوشش کرد از افراد تحصیلکرده برخوردار از علم روز در هیئت مدیره بهره برد.
مدیرعامل اتحادیه باغداران کشور خاطرنشان کرد: برای افزایش سرمایه مردم در تعاونی ها باید نسبت به فرهنگ موجود در جامعه راهکار مناسب عرضه داد، مدت هاست که سرمایه تعاونی ها افزایش قابل ملاحظه ای نداشته است.
یداللهی افزود: تعاونی بازوی دولت می باشد و باید فعالیت ها به تعاونی ها سپرده و به بیان دیگر برون سپاری شود تا ظرفیت سازی لازم در این عرصه صورت گیرد. در حوزه آموزش تفاهمنامه هایی منعقد شده تا آموزش های لازم به صورت مجانی برگزار گردد.
مدیرعامل اتحادیه های باغداران کشور بیان نمود: برند انار ساوه باید حفظ شود، بنابراین در این راستا باید از راهکارهای مختلف و تولید گونه های مختلف و سازگار با شرایط استفاده کرد، در صورت ضرورت اتحادیه باغداران هم آمادگی حمایت و پشتیبانی در این حوزه را دارد.
صندوق ایرانی ها تعاونی ها را از بانک و تسهیلات بی نیاز می کند
وی افزود: صندوق ایرانی ها در صورت تایید مدیر استان می تواند با تعاونی ها در بحث خرید محصولات مشارکت داشته باشد، این اقدام جهت تقویت تعاونی ها و تأمین نقدینگی در سطح شهرستان صورت خواهد گرفت. صندوق ایرانی ها هم اکنون به تعاونی ها عرضه خدمت می کند و استفاده از این صندوق تعاونی ها را از بانک و دریافت تسهیلات بی نیاز می کند.
یدالهی افزود: در انجمن انجیر ایران ۱۵۰ هزار نهال دیم سازگار با محیط وجود دارد که آماده عرضه به استانهای سازگار با تولید انجیر است که در این راستا یارانه و تسهیلات لازم هم عرضه خواهد شد بنابراین تقاضا داریم استان ها کارشناسان و تعاونی ها و باغداران فعال در این عرصه را معرفی کنند.
مجید آنجفی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی هم در این جلسه اظهار داشت: مقاومت دولتی ها برای برون سپاری فعالیت ها یکی از معضلاتی است که در کشور وجود دارد، اما استان مرکزی سه سال پی در پی در زمینه برون سپاری فعالیت ها رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص است به صورتی که هم اکنون دبیرخانه ملی آبیاری نوین کشور در استان مرکزی مستقر است که توسط فارغ التحصیلان بخش کشاورزی تشکیل شده است.
وی افزود: واگذاری امور اراضی خط قرمز دولت می باشد. تعداد زیادی از فرایندهای پردردسر واگذار شده است البته چالش سختی است و مقاومت ها و سخت گیری هایی در برون سپاری و واگذاری ها وجود دارد اما در سازمان اعتقاد ما به این مهم جدی بود بنابراین تبعات آنرا پذیرفتیم.
آنجفی در مورد ظرفیت صندوق توسعه پشتیبانی از بخش کشاورزی افزود: در استان مرکزی برای نخستین بار در سطح کشور طرح بازبینی صندوق اجرا شد تا سهام بین تشکل های واقعی تقسیم شود و اولویت با تشکل های صنایع تبدیلی و تکمیلی قرار داده شد، صندوق این آمادگی را دارد تا تسهیلات لازم را به صورت قرض الحسنه پرداخت کند.
وی ضمن اشاره به ظرفیت های باغبانی استان مرکزی اضافه کرد: سطح وسیعی از باغات استان به انار اختصاص دارد که مشکلاتی شامل کرم گلوگاه و سرمازدگی و… دارد بنابراین می طلبد برای این گونه باغات که در معرض خطر هستند طرحی در مورد ایجاد سایبان عرضه شود.
مشکل اصلی این تعاونی ها نداشتن زنجیره های تولید است
زارعی، مدیرباغبانی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی هم در این جلسه خاطرنشان کرد: سطح باغات استان مرکزی ۷۴ هزار هکتار است که ۷ هزار هکتار آن باغات نهال و باقی، باغات بارور است و سال قبل ۵۵۰ هزار تن محصولات در این باغات ساخته شده است.
وی اضافه کرد: در سطح استان برخی باغات اهمیت و رتبه بالایی دارند. استان در تولید برخی محصولات همچون پسته رتبه ششم و انار رتبه دوم و گل و گیاه زینتی رتبه دوم و گل محمدی رتبه پنجم را به خود اختصاص داده و در تولید پسته، کشمش، گل زینتی، انار و گیاهان دارویی صادرات انجام می دهد.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی تصریح کرد: آنچه از تعاونی ها انتظار می رود برآورده نمی گردد، پس این تعاونی ها به فعالیتهای ساده و ابتدایی می پردازند و باغداران خود به تنهایی اقدامات در ارتباط با حوزه خویش را انجام می دهند. مشکل اصلی این تعاونی ها نداشتن زنجیره های تولید است.
زارعی ضمن اشاره به گلخانه های استان اصافه کرد: مساحت گلخانه های استان ۱۱۲۰ هکتار است که ۵۱۲ هکتار در فضای بسته و باقی در ارتباط با گل و گیاهان زینتی در فضای باز است همینطور ۱۱۸ هکتار گلخانه سبزی و صیفی در استان وجود دارد که قسمت قابل توجهی از تولیدات آنها صادر می شود.
وی افزود: ۴۰ واحد تولید قارچ خوراکی در استان وجود دارد که ۸ واحد آن صنعتی و مابقی خانگی است و حدود ۴۲۵۰ تن محصول قارچ در استان تولید می شود، همینطور در استان ۱۶ واحد تولید نهال دارای مجوز وجود دارد که سالانه حدود ۲۵۰۰ تن نهال هم تولید می شود که قسمت قابل توجهی از آن در سایر استان ها توزیع می شود.
زارعی تصریح کرد: استان مرکزی در سایر محصولات همچون گل محمدی و زعفران و… هم ظرفیت و جایگاه ویژه ای دارد.
سیدحسین هاشمی، مدیرعامل تعاون روستایی استان مرکزی هم در این جلسه اظهار داشت: در سطح استان مرکزی یکی از محدودیت ها و نیازمندی ها نبود تشکل تخصصی در محصولات باغبانی است و تنها تشکل تخصصی انار ساوه در استان تشکیل شده است که با عنایت به مسائل و مشکلات موجود نیاز است که در سایر بخش ها هم تعاونی تخصصی تشکیل گردد.
تشکل ها نباید تنها به مبحث نهاده بپردازند
وی اضافه کرد: یکی از معضلاتی که در سطح ملی و استانی مطرح شده این است که شکل گیری و تداوم فعالیت تشکل ها وابسته به نهاده ها است ولی فعالیت در حوزه نهاده تنها بخشی از وظایف تشکل هاست و تشکل ها نباید تنها به مبحث نهاده بپردازند، خوشبختانه با سیاست ها و حمایت های موثر که از تشکل ها صورت گرفته سازمان در تلاش است که تشکل ها را به سمت وظایف اصلی سوق دهد. اختلال در مبحث نهاده نباید فعالیت تشکل ها را مختل کند.
خنداب تعاونی تخصصی باغبانی ندارد
هاشمی افزود: بعنوان مثال شهرستان خنداب تنوع بالایی در زمینه محصولات باغی دارد، اما علیرغم این ظرفیت، هیچ تعاونی تخصصی باغبانی در این شهرستان وجود ندارد.
وی افزود: کمبود نقدینگی از دیگر مشکلات تشکل ها است که سبب ضعف توان مالی آنها شده که در این راستا هم سوق دادن صندوق حمایت به سمت فعالیت تخصصی و اصلاح سهامداری در صندوق صورت گرفته است، باید بتوان فعالیتهای تمامی تشکل های بخش کشاورزی را به صورت شبکه ای به اجرا درآورد.
مدیرعامل تعاونی باغداران انار ساوه هم در این جلسه اظهار نمود: هم اکنون از مجموع ۱۱ هزار هکتار باغات انار ساوه ۱۰ هزار هکتار آن بارور است که با عنایت به سرمازدگی پیشبینی خوبی در مورد برداشت محصول وجود ندارد و پیشبینی می شود که ۱۵۰ هزار تن محصول از این سطح برداشت شود.
وی ضمن اشاره به این که اولویت کاری بر روی صادرات انار قرار داده شده اضافه کرد: به منظور این که باغداران محصولات خویش را از مسیر راحت تری به اتحادیه باغداران بفروشند، غرفه ای در تهران اجاره شده است.
کریمی بیان نمود: به منظور ترویج استفاده از سایبان در باغات با کمک بخش ترویج جهاد بازدید از سایبان ها برای باغداران تدارک دیده شد اما متاسفانه عدم توانایی مالی باغداران مانع استفاده از این روش شده است که نیاز است در این خصوص تسهیلات لازم اختصاص پیدا کند.
منبع: rentx.ir