حمله روسیه به اوکراین با اقتصاد جهانی چه کرد؟

اتاق بازرگانی ایران در جدید ترین تحلیل خود به بررسی وضعیت اقتصاد جهانی و چشم انداز پیش روی آن بعد از حمله روسیه به اوکراین پرداخته است.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، در ایام گذشته و بعد از حمله روسیه به اوکراین، خیلی از شاخصهای اقتصادی جهان تغییر کرده و بازارها به شکلی تردید و نگرانی از آینده گرفتار شده اند، موضوعی که در گزارش اتاق ایران هم خویش را نشان داده است.
در بخش تحولات جهانی، آغاز رسمی جنگ روسیه و اوکراین و موج تحریمی غرب ضد روسیه، خبری است که تمام تحلیل های اقتصاد سیاسی در چند روز اخیر را تحت الشعاع قرار داده است. ایالات متحده با هدف صدمه به زیرساخت های مالی و بخش فناوری و نظامی، اتحادیه اروپا با تهدید حذف روسیه از سیستم سوئیفت، بریتانیا، ژاپن، کانادا، جمهوری چک، نیوزلند و تایوان هرکدام با گستره ای از اقدامات تحریمی در حوزه مالی، ایرلاین ها، مقامات دولتی و مبادلات تجاری با روسیه، کوشیده اند تا بدون گسترش جنگ فیزیکی، مانع از ادامه تهاجم نظامی این کشور به اوکراین شوند. باآنکه هیچ کدام از اقدامات مذکور نمی تواند مانع اثرات منفی و ماندگار چنین جنگی بر اقتصاد جهانی شود.
جنگ تجاری آمریکا و چین هم همچنان در راه افزایش تنش ها پیشروی کرده و آمریکا، اقتصاد صنعتی دولت محور چین را به بر هم زدن قواعد تجارت بین المللی محکوم کرده و از کشورهای همسو با ایالات متحده خواسته تا به مقابله با سیاست تجاری بسته چین برخیزند. ایالات متحده با کنار نهادن سیاست سنتی خود در خصوص رهبری نظام تجارت چندجانبه از مسیر سازمان تجارت جهانی، استراتژی جدیدی بر پایه پشتیبانی از طبقه متوسط و نیروی کار و شرکتهای داخلی اتخاذ نموده است. این کشور از انعقاد هرگونه موافقت نامه آزاد تجاری با بریتانیا هم سرباز زده و بنابراین دولت بریتانیا در تلاش است که تعامل با بعضی از ایالت های آمریکا را جایگزین بخشی از توافق با دولت فدرال این کشور کند.
در لایه منطقه ای خبرها حاکی از نهایی شدن موافقت نامه همکاری جامع اقتصادی میان امارات و هند در جهت اهداف بلندپروازانه دو کشور و کمک به تحقق رؤیای امارات برای بدل شدن به هاب منطقه ای تجارت جهانی است. همینطور یک میلیارد دلار از منابع مالی اختصاص یافته به افغانستان از جانب جامعه بین المللی از راه سازمان ملل در اختیار این کشور قرار خواهد گرفت.
در بخش داده های تازه، آنکتاد با روزآمدسازی گزارش خود در مورد روند تجارت جهانی نشان داده که تجارت جهانی، باوجود انتظار افول در نیمه نخست سال ۲۰۲۲، در سال ۲۰۲۱، نسبت به قبل از کرونا افزایشی ۱۳ درصدی داشته که در این میان رشد تجارت کالایی چشم گیر بوده و تجارت خدمات هم سرانجام به شرایط قبل از کرونا بازگشته است. همینطور این گزارش نشان داده است که تجارت در بین کشورهای درحال توسعه یا کشورهای جنوب، رشد بالایی داشته که سهم کشورهای آسیایی در این روند، ۵۸ درصد در سال ۲۰۲۰ بوده است.

منبع: