کدام کشور عربی بیشترین کالا را از ایران خرید؟

سازمان توسعه تجارت آخرین آمارها از وضعیت تجارت سال ۱۴۰۰ ایران و کشورهای عربی و آفریقایی را اعلام نمود.
به گزارش اجاره به نقل از ایسنا، با وجود برنامه ریزی برای افزایش صادرات غیرنفتی ایران و متنوع سازی مقاصد صادراتی، همچنان بخش قابل توجهی از فروش محصولات ایرانی به کشورهای منطقه و همسایه اختصاص دارد و در این بین کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، یکی از اصلی ترین این مقاصد به شمار می روند.
دولت اعلام نموده که برای افزایش تجارت مشترک با کشورهای همسایه برنامه های ویژه دارد و سازمان توسعه تجارت هم از امکان پذیر بودن افزایش صادرات به این کشورها در کوتاه مدت اطلاع داده است. این سازمان در جدید ترین آمار خود از افزایش صادرات به کشورهای عربی هم گفته است.
آمارهای منتشره نشان داده است در سال ۱۴۰۰ صادرات ایران به کشورهای عربی و آفریقایی با افزایش ۲۰ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۹ از ۱۳ میلیارد و ۵۹۵ میلیون دلار به ۱۶ میلیارد و ۲۹۳ میلیون دلار رسید.
در بین مقاصد عمده صادراتی ایران به کشورهای عربی و آفریقایی طی سال ۱۴۰۰، کشورهای عراق با ۸.۹ میلیارد دلار، امارات متحده عربی با ۴.۹ میلیارد دلار، عمان با ۷۱۶ میلیون دلار، غنا با ۳۵۳ میلیون دلار و آفریقای جنوبی با ۲۵۴ میلیون دلار به ترتیب رتبه های اول تا پنجم قرار داشته اند.
کشورهای سوریه، کویت، قطر، نیجریه و موزامبیک هم به ترتیب با ۲۱۸، ۱۵۸، ۱۳۴، ۱۲۵ و ۹۸ میلیون دلار واردات از ایران در رتبه های ششم تا دهم طرف های صادراتی ایران در حوزه کشورهای عربی و آفریقایی در سال ۱۴۰۰ قرار گرفتند. بررسی ها نشان داده است کشورهای کنیا، سودان، الجزایر و تانزانیا و لبنان هم در سال ۱۴۰۰ در رتبه های یازده الی ۱۵ رتبه بندی طرف های صادراتی ایران در حوزه کشورهای عربی و افریقایی قرار گرفته اند.
همینطور آمارهای منتشره نشان داده است واردات ایران از کشورهای عربی و آفریقایی در سال ۱۴۰۰ با ۷۶ درصد افزایش نسبت به سال ۱۳۹۹ از ۱۰ میلیارد و ۴۷۰ میلیون دلار به ۱۸ میلیارد و ۴۷۹ میلیون ارتقاء پیدا کرده است. کشورهای امارات متحده عربی با ۱۶ میلیارد و ۵۲۳ میلیون دلار، عراق با ۱ میلیارد و ۱۹۷ میلیون دلار، عمان با ۶۱۹ میلیون دلار، سوریه با ۳۰ میلیون دلار و لبنان با ۱۸ میلیون دلار، رتبه های اول تا پنجم طرف های وارداتی ایران در حوزه کشورهای عربی و آفریقایی را در سال ۱۴۰۰ به خود اختصاص داده اند. کویت، تانزانیا، قطر، غنا و اتیوپی هم رتبه های ششم تا دهم طرف های وارداتی ایران در سال ۱۴۰۰ در حوزه مذکور را به خود اختصاص داده اند.
پیگیری توسعه زیرساخت های تجاری همچون حمل و نقلی، مالی، بانکی، بیمه ای، بندری، گمرکی، استانداردی و پشتیبانی از تاسیس مراکز تجاری از یک سو و ارتقای سطح فعالیتهای ترویجی تجارت مانند فعالیتهای نمایشگاهی، تبادل هیات های تجاری و همینطور توسعه فعالیتهای دیپلماسی اقتصادی و تجاری از راه افزایش تعداد رایزنان بازرگانی، برگزاری کمیته ها و کمیسیون های اقتصادی و تجاری و افزایش دیدارها با مقامات اقتصادی کشورهای عربی و آفریقایی و انعقاد تفاهمنامه های تجاری و تسهیل تجارت از راه کاهش تعرفه های بازرگانی همچون مهم ترین برنامه های سازمان توسعه تجارت ایران و همینطور تهاتر و سواپ و همینطور افزایش صادرات محصولات دانش بنیان و با ارزش افزوده بالا در زمینه افزایش همکاریهای تجاری با کشورهای عربی و آفریقایی است.

منبع: