گزارش اجاره؛ ماجرای کاهش ۵۰ درصدی واردات رسمی تلفن همراه

اجاره: در حالی که آمار گمرک از کاهش ۵۰ درصدی واردات گوشی تلفن همراه در شش ماهه نخست امسال آگاهی داده است اما بررسی ها نشان از اشتباه محاسباتی گمرک دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مهر، آمار گمرک ایران از میزان واردات گوشی تلفن همراه در شش ماهه نخست امسال، از آن حکایت می کند که واردات تلفن همراه نسبت به مشابه سال قبل کاهش شایان توجهی را تجربه کرده است.
بر اساس گزارش جدید گمرک که با عنوان «ت جارت خارجی کشور از ۵۰ میلیارد دلار گذشت» در سایت رسمی این سازمان انتشار یافته است، اینچنین اعلام شده که میزان واردات گوشی تلفن همراه در شش ماهه نخست امسال، رقمی معادل ۸۶۷ میلیون دلار بوده است؛ این در شرایطی است که واردات این قلم کالا در زمان مشابه سال گذشته، بدون در نظر گرفتن رویه واردات مسافری، بطور تقریبی ۱.۸ میلیارد دلار بوده و بنابراین این قلم از کالا در سال ۱۴۰۰ در صدر اقلام وارداتی به کشور قرار گرفته بود؛ اما هم اکنون برمبنای آمار گمرک، گوشی تلفن همراه در جایگاه پنجم اقلام عمده وارداتی به کشور قرار گرفته است.
هر چند کاهش خفیف واردات گوشی تلفن همراه به کشور نسبت به سال گذشته، از طرف مقامات صنفی و انجمن واردکنندگان موبایل نیز تأیید می شود اما این میزان کاهش (بیش از ۵۰ درصد) کمی عجیب به نظر می رسد!
ماجرای کاهش ۵۰ درصدی آمار واردات رسمی گوشی
نکته عجیب این است که داده های ارائه شده از طرف گمرک، در حالی خبر از کاهش یک میلیارد دلاری واردات گوشی تلفن همراه نسبت به سال قبل می دهد که برمبنای بررسی های میدانی و اظهارات مقامات صنفی، هم اکنون بازار موبایل به هیچ عنوان با کمبود شدید عرضه مواجه نیست.
در این بین، تعدادی از کارشناسان معتقدند که انعکاس کاهش یک میلیارد دلاری واردات تلفن همراه نسبت به سال قبل در گزارش گمرک، می تواند ریشه در یک خطای محاسباتی و تغییر کد تعرفه های گمرکی داشته باشد. ماجرا از این مقرر است که گمرک ایران از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، به علت تغییرات جهانی، کد تعرفه جدیدی برای گوشیهای هوشمند در نظر گرفت؛ اما از آنجائیکه خیلی از واردکنندگان تلفن همراه قبل از این تاریخ، با کد تعرفه قدیمی نسبت به ثبت سفارش واردات گوشی اقدام نموده بودند؛ کد قدیمی نیز فعال باقی ماند.
بر همین اساس احتمال می رود گمرک برای اعلام میزان دقیق واردات تلفن همراه در ۶ ماهه ابتدایی ۱۴۰۱، به اشتباه تنها به یکی از این کدهای تعرفه اکتفا کرده باشد. هر چند این اشتباه از طرف مسئولان گمرک عجیب و نادر به نظر می آید اما بررسی جزییات آمار واردات شش ماهه که در سایت گمرک انتشار یافته، احتمال بروز این اتفاق را تقویت کرده است.
اشتباه محاسباتی گمرک در اعلام آمار واردات موبایل
همانطور که گفته شد، قبل از شروع امسال، کد تعرفه ۸۵۱۷۱۲۱۰ (موبایل هوشمند) در گمرک برای واردات موبایل فعال بود و آمار رسمی درباره ی میزان واردات گوشی به کشور بوسیله این کد تعرفه مورد محاسبه قرار می گرفت؛ اما از نیمه اردیبهشت امسال، کد تعرفه جدیدی (۸۵۱۷۱۳۹۰) برای موبایل هوشمند اعلام گردید.
حال با بررسی جزییات آمار واردات کالا به کشور در شش ماهه ۱۴۰۱ مشخص می شود که بیش از ۸۶۶ میلیون دلار برای میزان واردات کالا با کد تعرفه قدیمی (۸۵۱۷۱۲۱۰) ثبت شده اما در کمال تعجب اصلاً هیچ مقداری برای واردات کالا با کد تعرفه (۸۵۱۷۱۳۹۰) ثبت نشده است؛ این در شرایطی است که خیلی از واردکنندگان با کد تعرفه جدید مبادرت به واردات کرده و کالای خودرا در همین مدت ترخیص کرده اند، عدم احتساب این دسته از واردات کالا خود به تنهایی گواه اشتباه محاسباتی گمرک در اعلام آمار واردات گوشی تلفن همراه می باشد.
رقم واقعی واردات گوشی در ۶ ماهه نخست امسال چند است؟
پیش بینی می شود بخش قابل توجهی از واردات گوشی تلفن همراه با کد تعرفه جدید صورت گرفته که این میزان بایستی به رقم اعلامی گمرک یعنی ۸۶۷ میلیون دلار (که متعلق به کد تعرفه قدیمی است)، اضافه شود. بدین سبب فقط با در نظر گرفتن آمار واردات گوشی با رویه تجاری و با چشم پوشی از رویه مسافری، فاصله رقم واردات گوشی در شش ماهه ۱۴۰ نسبت به زمان مشابه پارسال کاسته می شود و بعید نیست گوشی تلفن همراه بار دیگر در رتبه نخست اقلام وارداتی قرار گیرد.
به گزارش اجاره به نقل از مهر، اعلام آمار تجارت رسمی از طرف گمرک از قبیل میزان دقیق صادرات و واردات، همیشه مبنای خیلی از تصمیمات مسئولان و تصمیم سازان کشور بوده و خیلی از کارشناسان اقتصادی آنرا غیرقابل خدشه می دانند؛ بدین سبب انتظار می رود مسئولان گمرک در مورد موضوع آمار واردات گوشیهای تلفن همراه در شش ماهه ابتدایی که اخیراً محل مناقشه قرار گرفته است، بطور ویژه ای شفافسازی کند.

منبع: